Hoefverzorging

Wat is natuurlijk bekappen?

Met een ‘natuurlijke bekapping’ duiden we eigenlijk alleen op de benaming van een aantal technieken. Technieken waarbij met behulp van verschillende gereedschappen ‘natuurlijke slijtagepatronen’ worden nagebootst in de hoeven van paarden.

Eenvoudig gezegd wordt er tijdens een natuurlijke bekapping alleen hoefmateriaal verwijderd dat onder natuurlijke leefomstandigheden ook weg zou slijten. Natuurlijk Bekappen is dan ook niets meer of minder dan het simuleren van natuurlijke slijtage. De hoeven van wilde paarden afkomstig uit het Great Basin van de Verenigde Staten dienen voor ons als voorbeeld van ultieme natuurlijke slijtage en vormen zo een leidraad in onze bekapping.

Hoe doen wij dat?

Iedere Natuurlijk Hoefverzorger getraind door de AANHCP/ISNHCP heeft in zijn of haar training een helder beeld meegekregen van de uiterlijke kenmerken van natuurlijk gevormde hoeven.

Bij natuurlijk gevormde hoeven is bijvoorbeeld de groeihoek van toon tot hiel verschillend en vormt de hoefwand een dragende structuur. Ook zijn de toon- en hiellengtes erg kort.

Dit zijn natuurlijk maar een paar van vele uiterlijke kenmerken. Met gebruik van álle uiterlijke kenmerken en een aantal cruciale metingen is iedere hoef in een natuurlijke vorm te sturen. Het bekappen gebeurt aan de hand van vier leidende bekappingsprincipes:

  1. Laat zitten wat er van nature in de hoef hoort te zitten;
  2. Laat groeien wat er niet langer zit door menselijk ingrijpen;
  3. Verwijder alleen dat wat in de natuur weg zou slijten;
  4. Negeer alle pathologie.

Uw invloed als eigenaar speelt hierbij een grote rol. De dagelijkse verzorging bepaalt namelijk voor een groot deel de vorm en conditie van de hoeven van een paard.

Waarom zou ik mijn paard natuurlijk laten bekappen?

Onder werkelijk natuurlijke omstandigheden zou een paard nooit hoefverzorging nodig hebben en ‘natuurlijk bekappen’ klinkt voor sommige mensen dan ook tegenstrijdig. Maar ieder paard in mensenhanden heeft nu eenmaal hoefverzorging nodig en wat is dan een beter model dan het paard zelf? Een paard afkomstig uit zijn natuurlijke leefomgeving, met gezonde, keiharde hoeven. Gevormd door beweging en slijtage, gestuurd door een miljoenen jaren oud instinct. Natuurlijk bekappen genereert een optimale hoefvorm voor ieder paard, ongeacht leeftijd of ras.

Wat is het verschil tussen Natuurlijk Bekappen en Natuurlijke Hoefverzorging?

Bij de ontwikkeling van ieder sterk gebouw speelt het fundament een cruciale rol. De hoef is feitelijk ook zo’n fundament dat bij onze paarden onder grote invloed staat van onze dagelijkse zorg.

Omdat alles wat wij doen met een paard van invloed is op zijn gezondheid, hanteren we bij de natuurlijke verzorging van de hoef vier basisbehoeften. Deze noemen wij ook wel de Vier Pijlers. Het natuurlijk bekappen is één van deze vier pijlers. De overige zijn: voeding, huisvesting en training. Deze hebben allemaal een even grote invloed op de conditie van een paard. Niet één pijler is dus meer of minder belangrijk.

Natuurlijke Hoefverzorgers kijken naar de gehele verzorging van het paard en niet enkel naar de hoef. Een holistische benadering die ons in staat stelt om mogelijke problemen niet alleen te verhelpen, maar deze ook voor te blijven. Het natuurlijk bekappen vormt de praktische invulling van onze methode van hoefverzorging.

Gebruiken jullie ook enige vorm van hoefbescherming?

Wij maken géén gebruik van hoefijzers, plakijzers of andere vormen van gefixeerde hoefbescherming. De natuurlijke bekapping is gestoeld op de positieve en helende effecten van natuurlijke slijtage. Wanneer we deze slijtage structureel belemmeren, verliest de hoef haar vorm, raakt uit balans en kan niet optimaal functioneren.

We zien het hoefijzer zeer zeker niet als ‘het kwaad’ dat ten koste van alles bestreden moet worden, het hoefijzer heeft immers lange tijd een zeer belangrijke functie gehad. Maar met de kennis van nu en de functie van het paard in onze huidige maatschappij zijn wij van mening dat het overbodig is geworden.

Plakschoenen zijn op dit moment de nieuwe ‘hype’ op het gebied van hoefbescherming, maar de toepassing van deze materialen vraagt om overmatig raspen van en snijden in de voet. Ook moeten dit soort schoenen op de voet geplakt worden met lijmstoffen die toxisch belastend (giftig) kunnen zijn voor het paard.

Toch kan het nodig zijn om de hoef voor kortere of langere tijd te beschermen. Of omdat de voet ernstig verzwakt is, of omdat de hippische activiteit meer vraagt van de hoef dan deze van nature kan geven. In dat geval maken wij gebruik van op maat gemaakte hoefschoenen. Deze zijn niet nadelig voor het functioneren van de voet.

Meer weten?

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u vragen? Wij helpen u graag!