(Onnatuurlijke) slijtageproblemen

Het komt nog wel eens voor dat een paard onnatuurlijke slijtagepatronen ontwikkelt in de hoef of hoeven. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerde bekapping. Bijvoorbeeld het stelselmatig recht/glad/strak of dun raspen van de toon van de voet veroorzaakt op termijn een zogenaamde “Bull-nose” veroorzaken.

onnatuurlijke-bolle-hoefwand

natuurlijke-rechte-hoefwand

De geprikkelde hoeflederhuid reageert op het vele raspen en gaat op zeker moment de vorm van de hoef veranderen. In plaats van alleen maar recht/glad/strak of dun wordt deze op zeker moment zelfs bol. Dit is onnatuurlijk en heeft gevolgen voor de natuurlijke stand van de voet en dus de natuurlijke beweging van het paard. Enzovoort..

Gelukkig een volledig omkeerbare situatie.

Een andere voorbeeld van een onnatuurlijk slijtagepatroon is het inslijten van de toonwand door het paard zelf. Dit zien we met name regelmatig bij achterhoeven. De exacte reden hiervoor is nog wel eens moeilijk te achterhalen. Soms is het een ruiter die teveel vraagt van het paard, of komt het omdat dat een zadel slecht past waardoor het dier ter compensatie van spanning of pijn anders gaat bewegen.

nieuw-zadel-zes-weken-later oud-zadel-compensatie-door-pijn

Hoe je het ook wend of keert, een paard dat dergelijke patronen van slijtage ontwikkelt zit niet goed in zijn vel, fysiek en/of mentaal.
Neem in dergelijke gevallen je huisvestingssituatie ernstig onder de loep. Is er voldoende vrijelijke beweging, staat je paard in een kudde, hoe krijgt hij of zij te eten, is het paard soms te dik? Enzovoort..

Realiseer je dat alles in relatie staat tot elkaar. De wijze van voeren, bekappen, huisvesten en trainen hebben grote impact op je paard. Helende en destructieve krachten werken elkaar stelselmatig tegen in een poging de ultieme balans te vinden binnen onze kaders van domesticatie. Wees je hier als paardeneigenaar bewust van en ga symptomen niet oplossen door ze te maskeren.

55 miljoen jaar evolutie verdient ons respect.

Björn