• zaterdag juli 8 2023
  • Blog

Sportpaarden in een Paddock Paradise

Het droombeeld

Dat Paddock Paradise tot de verbeelding spreekt is ons al langer duidelijk. Het beeld van paarden die vrijelijk kunnen bewegen, zich mengen met andere dieren en dus lekker ‘rondscharrelen’ is een beeld wat iedere paardeneigenaar diep van binnen wel ziet zitten.

Het huisvestingsysteem Paddock Paradise krijgt in binnen- en buitenland dan ook steeds meer de aandacht. De vraag naar meer natuurlijk gedrag en meer bewegingsvrijheid voor paarden neemt toe!

Maar wat betekent het nu eigenlijk om zo’n Paddock Paradise te realiseren voor je paard? Zijn er spelregels waar we ons aan moeten houden of is het echt gewoon een kwestie van een pad om de wei afzetten en er voor gaan?!

Het sportpaard

Nu wil ik niet polariseren hoor, maar laten we eerlijk zijn – er is vaak wel een contrast waarneembaar tussen de vrijetijdsruiter en de sportruiter. De één gaat veelal met losse teugel het bos in, waar de ander zich serieus bezigt met trainingsschema’s en wedstrijdprogramma’s. En daarmee ook vaak met een voerbeleid wat.. hoe zal ik het zeggen.. nogal eens afwijkt van wat we bij de natuurlijke verzorging van een paard proberen te bewerkstelligen.

Het is een sportpaard!

Het is de normaalste zaak van de wereld dat een paard in training en in voorbereiding op wedstrijden en prestatie wordt bijgevoerd. Wanneer je sportruiters vraagt naar wat hun paard zoal eet beginnen ze in de regel dan ook niet over het ruwvoer. De supplementen en krachtvoeders vormen vaak een belangrijke component in het geheel en worden meestal gezien als onmisbaar. Het paard staat immers in training en moet presteren. Het is een sportpaard!

Maar is al dat voer echt nodig? Heeft het mogelijk negatieve consequenties voor je paard? En wat betekent dit voor een dier wat op een Paddock Paradise komt te staan..?

De uitgangspunten van een Paddock Paradise zijn onder andere de vrijheid van bewegen, het samen leven met andere paarden en het
stimuleren van meer natuurlijk gedrag. Maar er is meer. We mijden het gras als primaire voedselbron, voorzien in een hoogwaardige kwaliteit hooi en voeren geen of nauwelijks supplementen. Waarom doen we dit?

Hoe werkt dan met voer?

Wel, het gras vormt met zijn fluctuerende inhoud aan energetische waarde een zeer onbetrouwbare factor. Daarbij is het paard evolutionair niet toegerust op onze rijke graslanden en zien we nagenoeg altijd symptomen van hoefbevangenheid bij paarden op de wei.

Blijf dicht bij de biologie van jouw paard, daar is hij het veiligst

Hooi is een geconserveerd gras wat – bij juiste productie(!) – veel wegheeft van het structuurrijke voedsel dat paarden in het wild eten. Traditioneel of natuurlijk, paarden eten voornamelijk ruwvoer. Zaak dus om veel aandacht te besteden aan de kwaliteit ervan!

De supplementen en krachtvoeders lijken een gecontroleerde voedselbron waar goed over is nagedacht, maar wie goed de zakken en
bijsluiters leest ziet in de regel veel stoffen voorbij komen die de darmflora van het paard aantasten of in ieder geval niet ten goede komen. Soya, gerst, melasse, bietenpulp, plantaardige oliën, etc. Er zijn eindeloos veel voorbeelden te noemen van stoffen die niet of zeer slecht passen bij het paard. Daarbij wordt dit voer vaak op vaste momenten en ineens in forse hoeveelheden aan het paard gegeven.

Traditioneel vs Natuurlijk paarden houden

We zien dan ook vaak dat paarden die in een meer traditionele setting staan (stal, weide, paddock), actief zijn in de sport en veel energierijk voedsel tot zich nemen tegen de nodige problemen aanlopen.

Zonder hoefijzer zijn ze vaak slecht te pas.

Ze vertonen misschien onhandelbaar of rusteloos gedrag en hebben vage en terugkerende blessures. Bij paarden die gehouden worden in een meer natuurlijke setting zien we het tegenovergestelde. Meer ontspannen dieren en daarmee minder ongelukken en gedoe. Blootsvoets over verschillende ondergronden en.. geen blessures.

Maar wat betekent dit alles nu voor de overstap naar een Paddock Paradise?!

In een Paddock Paradise ga je je paard blootstellen aan de elementen. Ze gaan doorlopend in beweging zijn. Ze zijn altijd met andere paarden. En afhankelijk van waar je paard staat is het wellicht zelfs onoverkomelijk dat de voet van het paard op een stevige, harde ondergrond komt te staan. Enorm belangrijk dus om na te gaan denken over de impact van deze nieuwe omgeving voor je paard.

Jij bepaalt het resultaat

Wanneer je het beste resultaat uit je paard en uit je Paddock Paradise wilt halen dan betekent dit dat je veel dingen zult moeten loslaten. Je voert geen drie keer per dag in een Paddock Paradise, maar één keer. Je gaat geen kilo’s tellen, je laat het paard bepalen. Je paard is vanaf nu 22, 23 of 24 uur per dag bezig met paard zijn. En wie weet dit beter dan het paard zelf? Precies, niemand.

Het is jouw taak om te faciliteren. Jij zorgt voor een veilige, stimulerende leefomgeving. Jij voorziet in 24/7 in die goede kwaliteit ruwvoer. Je hebt rekening gehouden met voldoende beschutting en je voorkomt dat paarden toegang hebben tot plantjes en stofjes die niet bij hun darmen passen. Als ruiter overvraag je niet en weet je de training van een paard plezierig en effectief te maken.

En wanneer je met al deze zaken rekening houdt, een beetje geduld hebt, jezelf inleest en vertrouwt op het paard, dan zul je zien dat ook jouw sportpaard na verloop van tijd moeiteloos op blote voeten kan lopen èn kan presteren.

Blijf dicht bij de biologie van je paard. Daar is hij het veiligst.

 

 

Wens jij jouw paard ook een natuurlijk, goed bestaan?

Ieder traject wordt persoonlijk begeleid. Consequent en betrokken delen we onze adviezen en we zorgen dat alles wordt geregeld: van grondwerk tot afrastering, van vergunningstraject tot inrichtingsplan. Met direct resultaat. Een attent paard in beweging. Gezond en gelukkig, in harmonie met haar natuur. 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor het realiseren van jouw Paddock Paradise? Download ons E-book of neem geheel vrijblijvend, contact met ons op.